Van groenafval tot groene energie: transitie in de groene sector

De groene sector is volop in beweging en heeft de afgelopen decennia een transitie doorgemaakt. Hoveniers en tuinarchitecten leveren prachtige projecten af die meer zijn dan alleen een mooie tuin. Met hun groene vingers creëren ze leefbare en duurzame buitenruimtes. Projecten met een diversiteit aan werkzaamheden: zoals beplanten, metselen, elektriciteit aanleggen, bestraten en zwembaden of vijvers aanleggen. Tuinontwerpen die, rekening houdend met de wensen van de opdrachtgever, verrassen en vloeiend aansluiten op de leefomgeving, zowel binnen als buiten.

Van groenafval tot groene energie

Hoe hoveniers en tuinarchitecten hun afval duurzaam verwerken

Als partner voor hoveniers op het gebied van afvalinzameling en -verwerking zien wij deze transitie ook terug. Namelijk in de verschillende afvalstromen die vrijkomen bij deze groene projecten. Uitgerekend afvalstromen die in de groene sector vrijkomen, lenen zich bij uitstek om milieuvriendelijk te verwerken tot hernieuwde grondstoffen.

Denk aan:

  • Groenafval wat vrij komt tijdens onderhoud (plantenresten, bladeren, takken, snoeiafval, gras en andere organische materialen);
  • Tuinafval zoals steen, puin, grind of tegels wat vrij komt als de tuin wordt opgeruimd of gerenoveerd;
  • Houtafval wat vrijkomt tijdens het snoeien en bij het kappen van bomen;
  • Grondafval: alle grond die wordt verwijderd tijdens grondwerkzaamheden.

Bij het verwerken van deze afvalstromen wordt gebruik gemaakt van verschillende methoden. Zoals composteren, recyclen tot hernieuwde grondstoffen of het opwekken van warmte en energie. Zo werken we samen aan een circulaire economie, waarin afval niet meer bestaat.

Wist je dat in één keer tot 30m3 groenafval zoals boomstammen, takken, struiken, gras en graszoden kan worden opgeknepen?

De verwerking van groenafval kan plaatsvinden op de eigen locatie van de hovenier. Of er kan bijvoorbeeld worden gekozen voor het opknijpen van groenafval. Wist je dat in één keer tot 30m3 groenafval zoals boomstammen, takken, struiken, gras en graszoden kan worden opgeknepen? Dit is een efficiënte en kosteneffectieve manier om grote hoeveelheden groenafval af te laten voeren.

Het is goed om te zien dat ook hoveniers en tuinarchitecten zich steeds meer bewust worden van de noodzaak om hun afvalstromen zorgvuldig te scheiden. Door het gescheiden aanbieden en inzamelen van afvalstromen, creëren we niet alleen een schonere en gezondere leefomgeving, maar dragen we ook bij aan een duurzame toekomst voor onze planeet.

Meer informatie?

Wilt u weten hoe GP Groot u kan helpen bij het verantwoord omgaan met afval in de groene sector? Stuur ons een mail of bel ons op 088-472 1200. Wij adviseren u graag over de groenste oplossing voor uw situatie.

Meer informatie?

Of bel ons op 088 - 472 1200.