Hospice de Bregthoeve – Kleine stappen, groot effect in afvalscheiding
Hospice de Bregthoeve – onderdeel van Stichting Oase Palliatieve Zorg – is een kleinschalige zorginstelling in Schoorl die gespecialiseerd is in palliatieve zorg voor mensen in de laatste levensfase. Ondanks hun beperkte omvang, hebben zij een indrukwekkende stap gezet voor duurzaamheid en afvalscheiding. Het laat zien dat niet alleen grote zorginstellingen voorop kunnen lopen in milieubewustzijn, maar ook kleinere instellingen met de juiste aanpak een verschil kunnen maken.
Een nieuwe start na de verbouwing
Een jaar geleden onderging Hospice de Bregthoeve een ingrijpende verbouwing. Dit moment werd aangegrepen om duurzaamheid een centrale rol te geven in de organisatie. Niet alleen het gebouw, maar ook werkprocessen werden vernieuwd. “Voor de start verbouwing lag onze prioriteit niet bij afval scheiden. We hadden eigenlijk alleen maar restafval,” vertelt Marit van Aalsburg, verpleegkundige en coördinator bij de Bregthoeve. “Tijdens de verbouwing beseften we dat er ruimte was voor verbetering.”
Na de verbouwing werd een werkgroep duurzaamheid opgericht, met als doel om afvalscheiding en milieubewustzijn te verbeteren. Dit resulteerde in een aanzienlijke uitbreiding van de afvalstromen die nu apart worden ingezameld: naast restafval scheidt Bregthoeve nu papier/karton en plastic verpakkingen (PD). Daarnaast zamelen ze ook medisch afval, glas, GFT en blikjes apart in.
Van restafval naar milieustraat
Om de afvalscheiding zo eenvoudig en efficiënt mogelijk te maken, besloot de Bregthoeve een eigen milieustraat te creëren. “We wilden het voor iedereen zo makkelijk mogelijk maken om afval te scheiden,” legt Marit uit. Vandaar dat we gekozen hebben voor een centrale plek waar alle verschillende afvalstromen apart worden ingezameld.”
Binnen de Bregthoeve zijn op strategische plekken kleinere prullenbakken geplaatst, zoals in de verzorgingskamers, keukens en kantoren. Elk voorzien van duidelijke stickers die aangeven welk afval waarin hoort. Boven de prullenbakken hangen de productbladen van GP Groot, zodat er geen twijfel bestaat over de juiste manier van scheiden. Dit zorgt ervoor dat papier en PD netjes worden gescheiden en in de juiste container in de milieustraat terechtkomen.
Bewustwording creëren
In een hospice draait alles om de zorg voor cliënten, en afvalscheiding kan daarbij niet altijd de hoogste prioriteit krijgen. Marit geeft aan dat de Bregthoeve zoekt naar een goede balans: “We proberen afval scheiden zo goed mogelijk bij te houden, maar we willen bijvoorbeeld cliënten niet op de vingers tikken als het een keer misgaat. Zij hebben wel wat anders aan hun hoofd.”
Om toch bewustwording te creëren, heeft het hospice op elke kamer een informatieboek neergelegd waarin afval scheiden en de milieustraat centraal staan. Zo weten cliënten en bezoekers waar ze hun afval, zoals bloemen of verpakkingen, kunnen weggooien.
Samenwerking met GP Groot
De overgang naar betere afvalscheiding werd mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met GP Groot. De samenwerking loopt soepel. “Er is niet veel contact nodig omdat het allemaal goed loopt. Dat vind ik fijn,” zegt Marit. Ze waardeert de snelle en efficiënte service: “Als ik iets vraag, wordt er vanuit de binnendienst meegedacht over wat de beste oplossing is en wordt het meteen geregeld.”
De klantomgeving als nieuwe stap
Tijdens het gesprek kwam er een verrassende ontdekking aan het licht. “Weet je wat ik eigenlijk wel handig zou vinden?” vroeg Marit. “Een persoonlijke kalender waarop ik kan zien wanneer onze containers worden geleegd.” Tot haar verbazing bleek dit al mogelijk via mijngpgroot.nl, de online klantomgeving, waar Hospice de Bregthoeve nog geen gebruik van maakt. Ze ontdekte ter plekke dat ze niet alleen de inzamelkalender kan bekijken, maar ook eenvoudig de afvalstromen kan beheren. “Nou, dat ga ik zeker uitproberen,” lachte ze. “Soms liggen de oplossingen blijkbaar dichterbij dan je denkt!”
Duurzame toekomst in de zorg
Hospice de Bregthoeve bewijst dat zelfs kleine instellingen met beperkte middelen een grote impact kunnen maken op duurzaamheid. Door afvalstromen te scheiden en bewustwording te vergroten, dragen zij bij aan een duurzame toekomst in de zorg.