Een circulaire zorgsector – terugblik op het evenement Verder in de zorg

Hoe brengen we de zorgsector dichter bij elkaar om samen de volgende circulaire stappen te zetten? Dit was het thema tijdens ons evenement: Verder in de zorg – samen maken we de zorgsector circulair op donderdag 10 oktober 2024.

Tijdens de middag bespraken we:

  • Welke mooie circulaire resultaten zijn er al? Negen zorgorganisaties deelden hun ervaringen en een groep studenten van Hogeschool Inholland presenteerden innovatieve zorgproducten
  • Hoe kunnen we meer de samenwerking opzoeken? Het wiel hoeft niet iedere keer opnieuw uitgevonden te worden.
  • En vooral ook: hoe blijven we stappen zetten op het gebied van afval vermindering en circulariteit?

Elf rondetafelgesprekken uit de zorg

Niet iedere zorginstantie hoeft het wiel opnieuw uit te vinden. Door de al bestaande circulaire voorbeelden uit de zorg met elkaar te delen zorgen we voor meer verbinding en bereiken we  eerder een circulaire zorgsector. Daarom vertelden negen zorginstanties meer over hun circulaire resultaten en presenteerde Hogeschool Inholland drie innovatieve producten voor in de zorg.

De onderwerpen voor de elf rondetafelgesprekken waren:

  • LUMC: voorkomen en verminderen van voedselverspilling. Welke stappen hebben zij gezet, waardoor de voedselverspilling met 60% is verminderd?
  • Zorggroep Tellus: afval scheiden in een woonzorglocatie voor ouderen en ketenverantwoordelijkheid
  • Noordwest Ziekenhuisgroep: hoe maak ik impact en borg ik duurzaamheid in de zorgorganisatie?
  • BovenIJ: de ambitie vanuit de Green Deal is om 20% gebruikte (medische) hulpmiddelen te verduurzamen. Hoe pakken zij dat aan?
  • Oogcentrum Noordholland: duurzaamheid in alle aspecten van een zorgorganisatie. Hoe realiseer je die cultuuromslag?
  • Omring: anders kijken naar facilitaire processen. Denk aan het slimmer omgaan met schoonmaakmiddelen, doseersystemen en stoppen met het gebruik van wegwerpbekers. Hoe pak je dat aan en hoe implementeer je dit?
  • GP Groot: onze inzet op hergebruik, recycling en afvalvermindering in de zorg. Hoe helpen wij zorgorganisaties op weg naar een circulaire bedrijfsvoering?
  • Alkcare: een herbruikbaar en gerecycled nierbekkenbakje. Wat zijn de ervaringen?
  • Viva! Zorggroep: zorgafval scheiden en verminderen door het anders inrichten van logistieke processen. Hoe werkt bijvoorbeeld het inzamelen van medicijnresten, spuiten en naalden? Met welke milieupleinen werken ze en welke onderzoeken naar afvalvermindering hebben zij gedaan?
  • Noordwest Ziekenhuisgroep: welke circulaire en duurzame stappen zijn er al gezet? Wat zijn de resultaten en hoe hebben zij dat aangepakt?
  • InHolland: studenten presenteerden hun innovatieve producten voor de zorgsector: een KeyGuide, Medi-cable en LockStabil.

Naast de praktische kant vraagt het realiseren van meer circulariteit en duurzaamheid in een organisatie ook om het creëren van draagvlak en het bieden van ondersteuning bij de gewenste verandering. Daarom bespraken Ynzo van Zanten (professioneel spreker) en Lotte Bons van 2KNOWHOW deze onderwerpen eens op een andere verfrissende manier.

Ynzo van Zanten: Duurzaamheid en het bereiken van circulariteit doe je er niet even bij

Spreker Ynzo van Zanten

Ynzo is al meerdere jaren professioneel spreker en heeft gewerkt bij Tony Chocolony en Innocent. Het belangrijkste om mee te nemen uit zijn verhaal? Duurzaamheid en circulariteit zit ín je organisatie en doe je er niet even bij. Hij deelde hoe je de persoonlijke benadering terugbrengt binnen je organisatie en gaf tips om onderwerpen en boodschappen vooral luchtig en leuk te maken.

Daar hoort ook bij dat je je niet laat blokkeren door de zogenaamde ‘Wat als…’ vraag. Wat als er nu 1000 mensen per dag naar ons bellen, omdat we ons telefoonnummer op de website hebben staan? Ga gewoon aan de slag en kijk wat het brengt. Bijsturen kan altijd. Om verandering te realiseren is het daadwerkelijk uitvoeren van ideeën noodzakelijk om een organisatie in beweging te krijgen. Gedragsverandering is hier een belangrijk onderdeel van.

2KNOWHOW: Hoe krijg je mensen mee in een verandering?

2KNOWHOW begeleidt (zorg)organisaties bij het bereiken van de gewenste gedragsverandering. Hoe betrek je mensen bij veranderingen in de organisatie? Zoals de thema’s die horen bij de transitie naar een circulaire economie? Het is belangrijk dat deze verandering gedurende verschillende contactmomenten binnen je organisatie terugkomt, zoals tijdens wekelijkse overleggen. Ook de manier waarop je deze momenten benut, is essentieel. Daarom deelde 2KNOWHOW verschillende werkvormen, inclusief uitleg over hoe je ze kunt inzetten.

2KNOWHOW

Het was een zeer positieve middag met veel nieuwe energie!

Wil je meer weten over de circulaire initiatieven in de zorgsector en ben je benieuwd hoe wij jou kunnen helpen bij het bereiken van meer circulariteit in jouw zorgorganisatie? Neem vooral contact op met Coraline Noordzij, Menno Huiberts en Ronald Molenaar.

Coraline Noordzij
Projectmanager circulariteit
06-29652395
c.noordzij@gpgroot.nl

Menno Huiberts
Specialist zorg
06-11312703
m.huiberts@gpgroot.nl

Ronald Molenaar
Transitie- en tendermanager
06-10941834
r.molenaar@gpgroot.nl