Een bouwwereld zonder afval: utopie of toekomstvisie?

Een toekomst waarin afval niet langer afval is, maar een waardevolle grondstof. Dit is precies waar we met zijn allen naartoe werken. In 2050 moet Nederland volledig circulair zijn, wat betekent: geen verspilling, maximaal hergebruik en minimale milieubelasting. Maar hoe bereiken we dit doel? De transitie is een uitdaging, maar zeker niet onmogelijk.

Bouwen met minimale verspilling

Een bedrijf dat circulair bouwen serieus neemt, is Bouwbedrijf De Nijs. Zij hebben hun restafval drastisch verminderd. Toen het bedrijf de eerste plannen maakte voor het bouwproject Noorderlicht fase 2 in Warmenhuizen, werd een duidelijke ambitie uitgesproken: “Wij willen bouwen zonder bouw- en sloopafval,” aldus Bart Deen, uitvoerder bij Bouwbedrijf De Nijs. Daarmee gaven ze een krachtig signaal af richting GP Groot: restafval, dat normaal gesproken moeilijk te recyclen is, moest tot een minimum worden beperkt of idealiter helemaal worden voorkomen.

Circulair bouwen in de praktijk

Voor aanvang van project Noorderlicht fase 2 werd op de bouwplaats kritisch gekeken naar alle afvalstromen. Materialen als PVC-pijpen, steigernetten, harde kunststoffen en zelfs bundelbandjes kregen elk een aparte inzamelstroom. Met verrassend resultaat. “Al in de beginfase vulden we drie volle gaascontainers met bundelbandjes die anders bij het restafval waren beland. Doordat het restafval sterk afnam, konden we voor het eerst een perscontainer inzetten voor wat er nog overbleef’, aldus Bart.

Bewustwording op de bouwplaats

De sleutel tot goede afvalscheiding? Dat is de betrokkenheid van alle mensen op de bouwplaats. Daarom zorgen we voor heldere communicatie en een slimme aanpak:

  • Overzichtelijke signing, zodat iedereen weet wat waar hoort
  • Eén medewerker houdt specifiek toezicht en helpt waar nodig
  • Containers staan precies waar je ze nodig hebt
  • Ook niet-Nederlandstalige collega’s worden actief meegenomen

Tijdens een rondleiding op de bouwplaats wordt deze mentaliteit direct zichtbaar. Bart vist terloops een stukje folie uit het restafval en verplaatst het naar de foliecontainer. “Samen komen we er wel,” zegt hij met een knipoog.

Meer inzicht met data

De impact van deze inspanningen wordt zichtbaar in de duurzaamheidsrapportages binnen het klantenportaal mijngpgroot.nl. Hier kan de Nijs exact zien hoe ze scoren op afvalscheiding, CO2-uitstoot en de besparingsmogelijkheden.

“Wij zijn nog steeds verbaasd over de hoeveelheden folie die vrijkomen tijdens bouwprojecten,” vertelt Bart. “Deze data uit het portaal geeft ons waardevolle inzichten, waardoor we steeds verder kunnen optimaliseren.”

Uitdagingen in de afbouwfase

Toch brengt circulair bouwen ook uitdagingen met zich mee, vooral in de afbouwfase. In deze fase komen veel samengestelde materialen vrij, zoals tackerplaten, die momenteel moeilijk te recyclen zijn. Dit komt doordat deze materialen uit meerdere componenten bestaan. Dit is een frustratie voor alle betrokken partijen: de wil is er, maar de productontwerpen moeten nog verder worden ontwikkeld om volledige circulariteit mogelijk te maken.

Op weg naar een afvalvrije toekomst

Hoewel er nog uitdagingen en obstakels zijn, toont het project Noorderlicht fase 2 aan dat bouw- en sloopafval drastisch verminderd kan worden. Door te blijven innoveren en circulair denken in elk proces te verankeren, wordt een afvalvrije bouwwereld steeds realistischer.

Want een bouwwereld zonder afval? Dat is geen utopie, maar een toekomstvisie die steeds dichterbij komt.

Jeroen Zwart

Meer weten over afvalvrij bouwen in de praktijk?

Neem contact op met Jeroen Zwart:
verkoop@gpgroot.nl | 088 4721200