Duurzaam partnerschap tussen Noordwest Ziekenhuisgroep en GP Groot

Een stap verder in verduurzamen

Sinds de start van de samenwerking tussen Noordwest Ziekenhuisgroep en GP Groot inzameling en recycling, zoeken beide organisaties gedreven naar kansen voor verduurzaming van de gezondheidszorg.

Resultaat

De impact van deze samenwerking is indrukwekkend. In bijna drie jaar tijd heeft Noordwest een efficiëntieslag gemaakt en de inzameling van twee extra gescheiden afvalstromen gerealiseerd. Ruim 83.530 kg plastic, metaal en drankkartons (PMD) en 13.671 kg blue wrap (ofwel 273.420 vellen medisch verpakkingsmateriaal) zijn uit het restafval gescheiden en gerecycled tot hernieuwde grondstoffen voor nieuwe producten.

Ook is er direct gestart met het verduurzamen van het Specifiek Ziekenhuis Afval (SZA). Dit wordt ingezameld met behulp van vaten. Door vaten van gerecycled materiaal in te zetten, is er op het materiaal een CO2 besparing van 50% gerealiseerd.

``Sinds de implementatie van het nieuwe afvalcontract met GP Groot op 5 locaties zien wij een efficiëntieverbetering.``

Waarde creëren

Jorrit Stam – Adviseur logistiek bij Noordwest deelt zijn ervaring: “Sinds de implementatie van het nieuwe afvalcontract met GP Groot op 5 locaties zien wij een efficiëntieverbetering én hebben we waarde voor de toekomst gecreëerd door nieuwe afvalstromen te scheiden van het restafval.”

Medewerkers betrekken

Jorrit wijst op de impact van het slimmer weggooien van gebruikte materialen in bijvoorbeeld operatiekamers. ”Wij hebben zeer betrokken collega’s die meedenken en alles op alles zetten om ons afvalmanagement te verbeteren. Door slimmer onze gebruikte (verpakkings)materialen weg te gooien hebben wij als ziekenhuis een positieve impact op de circulaire economie.”

Showcase Noordwest Ziekenhuisgroep

Voor Noordwest is het belangrijk dat afval scheiden zo eenvoudig mogelijk is voor haar medewerkers en bezoekers. Menno Huiberts – Key accountmanager GP Groot inzameling: “Dat is het voor ons ook en daarom is het belangrijk om de ‘praktijk’ te ervaren in het ziekenhuis. Hoe kunnen we de publieke ruimtes inrichten met afvalscheiding stations? Waar komen grote volumes afvalstromen vrij? Loont het om perscontainers in te zetten in plaats van rolcontainers? Dit bespreken we samen. Net als de vraag: welke stakeholders zijn er? Schoonmaakteams zijn bijvoorbeeld een belangrijke stakeholder. Als iedereen de afvalstroom in de juiste afvalmodule weggooit, maar het schoonmaakteam gooit de vuilniszak vervolgens in de verkeerde container dan slaan we de plank mis”.

Jorrit vervolgt: ”Andersom geldt dat voor ons ook. Vanuit onze organisatie komen vaak vragen over wat er nou precies gebeurt met ons afval nadat het is afgevoerd. GP Groot heeft haar ‘deuren’ geopend voor de medewerkers van ons ziekenhuis. We hebben een rondleiding gekregen op de verwerkingslocatie van GP Groot. Daar hebben wij zelf gezien en ervaren welk verschil het scheiden van afval aan de bron maakt. Hoe zuiverder de stromen worden aangeleverd, hoe hoogwaardiger ze kunnen worden gerecycled. De rondleiding was heel motiverend voor iedereen. Ik zou het dan ook ieder bedrijf aanraden als je de kans krijgt.”

Leercurve

Niet alles liep in het begin zo vlekkeloos zoals het nu gaat, geeft Jorrit aan. “Toen wij begonnen was het niet voor iedereen duidelijk wat in welke container mocht. Wij hebben toen de ‘twijfelbox’ geïntroduceerd; medewerkers gooien hier materialen in als zij niet weten waar het in hoort. GP Groot haalt de twijfelbox op en geeft per mail via foto’s, tekst en uitleg. Heel handig. De chauffeurs van GP Groot pakken het nu ook op. Zij maken een foto van de inhoud van de container wanneer zij een verkeerde stof aantreffen. GP Groot communiceert deze bevindingen met ons. Het maakt mijn werk eenvoudiger, want ik kan direct schakelen.”

Jorrit vervolgt: “Als ik al een punt ter verbetering voor GP Groot haar dienstverlening moet noemen dan is het om bij de introductie van een nieuwe afvalstroom direct te starten met het informeren van klanten over de kwaliteit van het ingezameld materiaal. Hierdoor weten alle partijen direct hoe het moet. Afleren is moeilijker dan aanleren.”

Toekomstige plannen

Samen kijken Noordwest Ziekenhuisgroep en GP Groot vooruit naar nog meer duurzame initiatieven. Zoals het beperken van het aantal transportbewegingen om de CO2-uitstoot te verminderen, het scheiden van nog meer afvalstromen aan de bron en door het SZA-afval verder terug te dringen. “We hebben genoeg ideeën om steeds meer afval te kunnen recyclen en opnieuw in te zetten als grondstof voor de circulaire economie,” besluit Menno.

Menno Huiberts

Meer weten?

Neem contact op met Menno Huiberts:
verkoop@gpgroot.nl | 088 - 472 1200